Szálas Teák

Teák » Szálas Teák

Néhányan még mindig úgy gondolnak a teakészítésre, mint egy tudományra, pedig néhány alapszabály betartásával, könnyedén elkápráztathatja vendégeit egy csésze kiváló teával. Segítségül, íme néhány jó tanács:

A víz

A víz hõmérséklete nagyban befolyásolja, a lefõzött tea minõségét. Minél lágyabb vízbõl készítjük teánkat, annál kellemesebb ízt kapunk. Sokan egyes ásványvíz márkákra esküsznek, ezeket nekünk kell kitapasztalni. Ezekre a fontos apróságokra leginkább akkor kell odafigyelnünk, ha natúr teákat iszunk, ízesítés nélkül.

A teáskanna

A tea egy tetszetõs porcelánkannából igazán jól esik. Ezen kívül a kanna lehet még agyagból vagy üvegbõl is, de lehetõség szerint ne fémbõl legyen (kivétel a belül mázzal festett tradicionális japán teáskannák).

A kanna ki mosása langyos, tiszta vízzel történjen. Javasoljuk teaszûrõ használatát, mert így a tealevelek nem úszkálnak a tea felszínén, erre a célra kiválóan alkalmas egy papír teafilter is. A kannát forrásban lévõ vízzel ajánlatos elõmelegíteni. A kanna nagysága a tea mennyiségétõl függ. Körülbelül 2 dl-ként 2 gramm (egy enyhén púpos teáskanál) teafû szükséges. Ugyanakkor gyümölcsteákból dupla mennyiséget kell rakni, hogy megfelelõ ízt kapjunk.

A szálas teák adagolására a speciális Demmers Teahouse teaadagoló kanál a legalkalmasabb.